Med stødig kurs i skjærgården

januar 4, 2024
Featured image for “Med stødig kurs i skjærgården”

Solstråler får sjøen til å blinke som tusen diamanter, en svak bris lager lette krusninger og bølgene etter en dunkende snekke stryker forsiktig over svabergene. Over bryggekanten dingler fire solkyssede barneben og et krabbesnøre henger slapt ned i vannet. Det er sånn den ser ut. Den perfekte sommerdagen langs sørlandskysten et sted. Og hver dag er Skjærgårdsbygg med på gjøre drømmen om de perfekte dagene litt mer virkelig.

Selvgjort er velgjort

Helt siden 1997 har folka hos byggmesteren og entreprenøren i Kristiansand hatt fokus på hytter og hus i den sørlandske skjærgården. Sammen har de rehabilitert, bygget nytt, lagt til rette for noe som skal komme og jobbet med kunder med en drøm om en tilværelse helt nede ved vannet et sted. Med sterk lokal tilhørighet er de veldig bevisst det ansvaret de har når de tar på seg oppdrag langs vår felles kystlinje.

«Vi jobber mye med brygger, sjøboder hytter og noen ganger hus med beliggenhet litt utenfor allfarvei og har valgt å spesialisere oss på dette,» sier Bjørnar Martinsen som er en av eierne og betongarbeider i Skjærgårdsbygg og lommekjent i området. «Da vi startet opp ble det ganske fort tydelig for oss at vi trengte en helt spesiell kollega for å klare å levere til alle kroker og kriker langs kysten vår, vi trengte en helt spesiell båt rett og slett!» Bjørnar forteller om en prosess som startet ved tegnebordet hjemme på kontoret og som etter kort tid var på vei til å bli en båt i St. Petersburg.

«Vi fant et firma i Sverige som hjalp oss med oppstart og fikk sveisa sammen skrog og mesteparten av båten før de skulle ferdigstille jobben hos seg. Med seks mann på arbeidslaget var vi sikre på at båten skulle være hos oss i løpet av rekordtid!» Men sånn ble det ikke… For de seks arbeidskarene viste seg å være fiskere som skulle jobbe på den norske båten de dagene været var for dårlig til å dra ut på fiske. Det var bare det at det aldri ble dårlig vær. Så da henta like godt Bjørnar og de andre den halvferdige båten hjem og tok jobben med å bygge styrhus og alt det andre som gjenstod selv.

Bilde viser båten til Skjærgårdsbygg AS

Båten kommer til mange steder, og er et veldig nyttig verktøy i vårt arbeid

En fantastisk arbeidsplass

I dag er det Frode Kjellevik som er skipper om bord på den mer eller mindre selvbygde skuta. Hver dag frakter han alt fra materialer, pukk, betong og store arbeidsmaskiner til byggeplasser langs kysten i hele Kristiansandsområdet. «Vi kommer jo til nesten over alt og båten er så stor og stødig at vi kan frakte det aller meste for både våre kunder og andre bedrifter som trenger å få ting ut.»

Den tidligere bilmekanikeren er storfornøyd med både arbeidsplassen og det gode verktøyet han har å jobbe med; «Jeg merker jo at mange av gutta her har et nærmest personlig forhold til båten vår, men det er jo ikke så rart – de har jo vært med å bygge den!» Og han er krystallklar på at den er et fantastisk arbeidsredskap med god plass, stort styrehus, god komfort og god oversikt.

Og båten som har gått jevnt og trutt langs kysten siden den stod ferdig i 2002 har ingen planer om å ligge på latsida i årene som kommer. Sammen med Frode skal hun fortsette å frakte det som trengs for å bygge enda flere hytter og hus langs den vakre kysten der sommerminner skapes for generasjoner.

Bilde viser person som jobber på båten til Skjærgårdsbygg AS

Båten brukes til transport av både materialer og maskiner


Share: